Eindelijk is het dan zo ver: we gaan (in Zwitserland) Afghanenbaby’s kijken. Ze zijn vijf weken oud. Vanaf dag één heeft Karin foto’s op Facebook geplaatst, dus we weten hoe ze er uit zien. Maar met ze knuffelen, dat is heel wat beter. Op het moment dat we bij Heike en Franco aankwamen, had Heike net Karin aan de lijn met slecht nieuws. Ze was met spoed onderweg naar de dierenkliniek met één van de Afghanenmeisjes die ernstige longproblemen had. Een tijd later komt het volgende telefoontje: het kleine meisje is overleden. Karin is intens verdrietig en in gedachten huilen we met haar mee. We zouden eigenlijk de dag erop pupjes gaan knuffelen maar we stellen het een extra dagje uit. We gebruiken die dagen voor fijne wandelingen en doen gezellige dingen. Maar als we twee dagen later met zijn allen in de auto stappen om nu toch echt die knuffelpuppen te gaan bewonderen, zijn we echt wel blij. En tegelijkertijd verdrietig omdat hun zusje is overleden.
Karin was al heel erg voorzichtig met haar tien harige kinderen. Maar nu eentje ervan is overleden, is ze nóg voorzichtiger. We moeten bijvoorbeeld andere schoenen aan. Pup is het niet eens met mijn keuze en ik ben het in dit geval meer dan met haar eens. Uit die dingen!
Franco gaat vreemd met blauw want beige wordt de zijne, hoewel hij nog een lichte twijfel heeft voor groen. De namen in dit nest moeten met een Y beginnen en Heike is helemaal weg van Yahoo! Ook komen Yoda, Yeti, Yin en Yang in aanmerking. Yellow mag ook; al wordt hun pupje waarschijnlijk roodharig. Bij de geboorte zijn ze allemaal zwart maar je ziet nu al een beetje de kleuren die ze gaan krijgen. Over een week of drie is het goed te zien. De naam weet ik inmiddels. En nee, die staat niet in bovenstaande rijtje!!
De pups vinden het ontzettend leuk om in je haren te bijten. Of ieder ander stukje van je lichaam; ze zijn niet zo kieskeurig.
Heerlijk die hondjes. In de dierenkliniek had Karin een bepaalde knuffel in haar handen die ze wilde kopen als het meisje het zou halen. De knuffel is er helaas niet gekomen. Maar ik had in Nederland al tien dezelfde knuffels (bosdieren, onder andere een vos, eekhoorn, konijn, das, wasbeer en zelfs een stinkdier) gekocht dus het was weer even snotteren.
Ook deze pup heeft smaak; uit die stomme schoenen! Ga je Louboutins halen!
Beter dat ze in mijn veters bijten dan in mijn neus (wat ze toch wel deden).
Eettijd!
En dan op een hoopje slapen. Wie het laatst komt, loopt gewoon over de stapel pupjes en gaat met zijn kont op iemands koppie liggen. Als ze nog een beetje doorgroeien, zal het moeilijker worden. Tenminste, ik zie Chakir nog niet echt met zijn 28 kilo op Lady’s hoofd gaan liggen!
Hoogste tijd om te gaan BBQ-en. We hebben honger. Het duurt nog even voordat de grill op temperatuur is en die tijd vullen we met rosé, cola en sterke verhalen.
Franco zit helemaal vast met een spel op zijn smartphone maar met zijn allen lossen we het moeilijke vraagstuk op. Later op de avond spelen we met zijn zessen nog een paar rondes. Een soort ouderwets bordspel maar dan op een smartphone. Gezellig.
Zonsondergang vanuit de tuin van Karin en Gerhard. Hier staan overdag diverse paarden. Achter hun huis zijn een stuk of tien grote paardenboxen. Toen we jaren terug de allereerste keer bij hen op visite gingen, zei ze dat we boven op de berg bij de paardenwei rechtsaf moesten. Het was inmiddels pikdonker, dus geen hond te zien. Ook geen paard. Buiten dat, stonden ze op dat moment in hun stal. Gelukkig hebben we het toch gevonden.
Na een paar heerlijke dagen, gaan we op pad naar minder leuke dingen. Al enkele weken laat ons supersonische solarsysteem ons in de steek. Hij klapt niet meer automatisch open als om een uur of vijf nachts de zon op komt. Wel als je hem manueel opstart maar dat is pas een paar uur later als wij zelf wakker worden. Hij vertoont steeds meer complicaties of zoals hijzelf aangeeft: FGPA-failure. En zo heeft ie een heel lijstje met wat hem allemaal dwarszit. Wim heeft de leverancier in Nederland gebeld en die sturen ons door naar de fabriek in Duitsland. En laat die nu net zestig kilometer omrijden op onze weg naar Hünstetten liggen. We rijden er op goed geluk heen en komen om tien uur avonds aan en alles is –zoals te verwachten valt- gesloten. Even een foto gemaakt bij aankomst in het donker en de ochtend er op bij daglicht.
Omdat een installatie ongeveer een dag kan duren (uitharden van de kit duurt al zes uur) zijn er mooie camperplekken met water en stroom gemaakt voor een stuk of zes campers. Ook is er een gezellig prieel met houten stoelen om de wachttijd zo aangenaam mogelijk door te komen. Korol maakt dankbaar gebruik van deze koele plaats. Of is het nou een coole plaats?
Om acht uur gaan ze open en Wim staat om half zeven op om de honden uit te laten voordat de brandende hitte, die ook Duitsland in zijn greep heeft, in alle hevigheid weer toe slaat. Er staan drie andere campers die wachten op installatie dus we hopen dat ze ons tussendoor kunnen helpen of op zijn minst kunnen vaststellen wat het euvel is zodat we een afspraak kunnen maken. De vriendelijke secretaresse vraagt of we al hebben ontbeten. Euh, nee. Voor achten krijg ik alleen thee naar binnen. We krijgen een zak lekkere broodjes mee. Een half uur later komt één van de monteurs kijken wat hij voor ons kan betekenen. Wim doet zijn verhaal en twee hoorbare klikjes op het dak later, ligt ons satellietje ontdaan van zijn zonnepaneel en zijn TV-schotel op de brancard.
Na ruim een uur onderzoek komt de solardokter ons vertellen dat één van de printplaten kapot is. Omdat de nieuwe printplaat niet compatible is met de andere (die pas een paar jaar oud is) moet ook daar een nieuwe plaat in. Dat wordt een dure operatie. Van te voren hebben we afgesproken dat als het bedrag boven bedrag X komt, we alleen de onderzoekskosten betalen en in plaats van de hoge reparatiekosten twee grote zonnepanelen plat op het camperdak leggen. Die draaien dan niet mee met de stand van de zon waarbij hij ook schuiner gaat naarmate de zon zakt of stijgt, maar er ligt dan wel een veel grotere capaciteit op het dak. Een bemoeizuchtige dikke Zwitser met wild haar en dito t-shirt komt voor de tiende keer die ochtend op ons af en vraagt wat het gaat kosten. We zeggen niet dat hij zich er niet mee moet bemoeien maar zeggen het bedrag waarop hij meteen zegt dat we het niet moeten doen omdat je voor dat geld ook twee grote panelen hebt en blablabla. Jahaaa. We vroegen vijf minuten aan de monteur om het even met elkaar te overleggen en dan staat hier die flapdrol onze tijd te verkletsen. Omdat we de rest van de vakantie niet zonder het zonnepaneel kunnen en voorlopig geen tijd hebben om grotere panelen te zoeken en te installeren, kiezen we voor gemak en comfort en laten de dure reparatie uitvoeren. Een team van monteurs gaat aan het werk en weer ruim een uur later komt het verlossende woord dat het goed gaat met de patiënt. Hij heeft zelfs een software-update gehad waardoor hij sneller GPS-coördinaten kan vinden om uit te zoeken waar hij precies is en wat de stand van de zon is op die locatie. Dat deed ie al prima. Maar nu moet het nog beter gaan. We zijn benieuwd. We zijn al blij als ie weer gewoon inklapt op het moment dat we de motor starten. Het zonne-collectortje kan het dak weer op. Eén van de monteurs vraagt of we de camper in de garage willen rijden. Een andere monteur komt met een grote trap aan en wil het ter plekke komen maken. Monteur één zegt dat ie niet in de hitte mag werken en de klus moet klaren in de werkplaats. Beter.
Alle onderdelen zitten er weer opgeschroefd en er is een nieuw stuk foam op gelijmd wat beschadiging op het dak moet voorkomen. Maar het ding zelf moet ook weer vastgeschroefd worden, wat nog een heel gepiel is zo plat op het dak waar je nauwelijks bij kunt. Wim kan er van zijn kant beter bij en helpt een handje mee. Vindt ie leuk.
Na het schroef- en plakwerk wordt er getest. Met de monteur aan boord (het bedieningspaneel zit in de kledingkast weggewerkt) gaat Wim test-rijden. Alles gaat goed. Maar voor de zekerheid moet de motor uit, even wachten…. en nog een testrondje. Alles prima. Iedereen blij.
Fijn dat hij weer gezond op ons dak staat te slurpen van het zonlicht. Het heeft ons een dag gekost. We maken iets te eten, gaan een stukje met de hondjes en dan snel door richting Hünstetten waar we zaterdag willen aankomen voor een internationale renbaanwedstrijd. Lady hoeft pas zondag haar wedstrijd te lopen maar er zijn weer zoveel vrienden en bekenden dat we er graag een dag van te voren willen zijn voor het nodige bijkletsen. Dat vlug lukt niet zo: file. En wat voor eentje. Net achter ons zet de politie de weg af en leidt het achterliggende verkeer om bij de afrit. Wij staan als tiende van achteren in de twaalf kilometer file. Op zich niet zo erg want het staat stil. We hebben alles aan boord en kunnen met de hondjes naar de berm. Mensen pakken een picnic-kleedje of gaan op de vangrail zitten. Iedereen maakt er het beste van en er wordt heel wat gebabbeld. Na ruim een uur rijden we stapvoets de twaalf kilometer tot de plaats van het zware ongeluk waarbij de nodige aanwijzingen op het asfalt in diverse kleuren zijn getekend. Al bij al ruim vijf uur gedaan over honderd kilometer.
We komen om één uur nachts aan en zijn toch wel een beetje stuk. Toch nog ff een DVD-tje kijken voor de ontspanning. De dag erop is het geen haar beter. We moeten weer honderd kilometer en over de eerste vijftig doen we ruim drie uur. Valt nog mee in vergelijking met de dag ervoor. Maar nu staat het niet stil en kunnen geen kopje thee kunnen zetten of een plas doen. We rijden hooguit tien meter, staan dan een paar minuten stil en zetten de motor uit. Dan weer een paar meter. Om zeven uur avonds stoppen we om iets te eten. Er is nog steeds file op de A5. We wachten tot een uur of negen en hopen dat het voorbij is. Helaas. Tussen negen en drie uur nachts leggen we de laatste kilometers af. De politie staat halverwege flesjes water uit te delen. 21 kilometer file met niet één afslag. Beroepschauffeurs die verplicht zijn te stoppen omdat hun tachograaf dit van hen verlangt, zetten hun vrachtwagen op de vluchtstrook. Na twee uur moet er opeens een takelwagen door dus het wordt krap tussen de tweede en derde rijbaan als hij er tussendoor propt met heel veel gevloek en een gezicht op onweer. We kunnen de felblauwe zwaailamp kilometers ver in de gaten houden in het glooiende landschap. Zucht, dit staat ons nog allemaal te wachten. Ieder half uur wordt onze file keurig opgelezen op de radio, iedere keer afgesloten door: “voor de wachtende mensen veel sterkte (zelfs in het pikdonker is het nog ruim dertig graden buiten) en vooral veel geduld”. De gekantelde vrachtwagen is weg als we eindelijk bij het beginpunt aankomen. We kunnen 800 meter gas geven tot de volgende opstopping: wegwerkzaamheden waarbij van de drie banen er eentje is afgezet. Maar we kunnen continu stapvoets blijven rijden zodat we enigszins vooruit komen. Kapot komen we aan. Even een bak ijs leeg eten op bed. Na weer een kort nachtje staan we enthousiast op om naar de renbaan te rijden. Ingrid belt dat ze haar BMW op “onze” plek heeft gezet zodat er niemand anders kan gaan staan. Tien minuten later staat onze camper langs die van hen, waarbij HJ net de hondjes stukken kaas aan het voeren is. Vier van zijn zes lievelingen.
Het is nog vroeg maar alles staat klaar voor de shows die vandaag in diverse showringen gelopen worden. Ieder jaar staat één ras centraal en dit jaar zijn dat de Italiaanse windhondjes. Wim gaat later een kijkje nemen bij de Afghanenring. Ik ga een kijkje nemen bij de kraampjes die er ieder jaar staan. Ik kom niet ver want overal kom ik bekenden tegen. Als ik geen bekenden meer zie, loop ik naar het kampeergedeelte waar de meeste deelnemers staan (wij staan op het stuk bij de werkgroep) en schuif even aan bij Dennis en zijn familie. Daarna nog een paar gezellige kennisjes en dan ga ik maar eens op zoek naar manlief. Ik krijg dorst van al dat gebabbel. Hoewel ik genoeg wijntjes of ander spul aangeboden krijg, sla ik het aanbod af omdat ik niet te lang weg wil blijven, wat niet helemaal lukt! Ik zoek manlief om samen een Aperol te gaan drinken. Schatzie houdt het bij cola light! Daarna gaan we een uur in het koele bos wandelen met de hondjes. De baan is tiptop in orde en er is leuke sponsoring, hoewel ze voor die “lange neus” beter barsois hadden kunnen fotograferen.
In de lucht een drone; op de grond een mannetje met het bedieningspaneel en tevens een monitor waardoor hij ziet wat (en wie) hij filmt. Het komt in het programma “Bild” op TV. Bij de shows opvallend weinig professionele fotografen. Morgen bij de wedstrijd struikel je bijna letterlijk over de vele telelenzen en bijbehorende fotografen die op een dekentje op de grond, of juist op een meegebrachte bouwstelling de mooiste foto’s maken voor de belangrijkste tijdschriften. We kennen enkele van de fotografen en kijken later op hun sites waar de prachtigste foto’s van onze muis tussen staan. Hun naam en of logo staat er dwars doorheen waardoor ze niet voor publicatie geschikt zijn maar ze zijn echt supermooi.
Franco en Heike zijn inmiddels ook gearriveerd uit Zwitserland en de drie heren gaan in de rij voor de dierenarts-controle staan. Onze moppies worden voor de afwisseling weer goed gekeurd.
En dan breekt de dag van de wedstrijd aan. Hondjes worden warm gelopen en geïnstrueerd om straks dat stuk plastic als eerste te pakken te krijgen.
Onze snelle dame mag onder rood starten maar bij de loting krijgt ze starthok vijf toegewezen; alleen nummer zes is verder van de binnenbochten af. Dat wordt hard werken om die extra meters in te halen.
Tot de eerste bocht blijven de dames zij aan zij lopen.
Maar voordat de eerste bocht ook daadwerkelijk bereikt wordt, heeft Lady zich al helemaal losgemaakt van de groep en trekt in haar uppie een sprintje. Alsof ze achterna wordt gezeten door vijf wilde wieven!
In huis lijkt ze op een vloerkleedje (waar je soms bijna je nek over breekt!). Maar op de baan lijkt ze een vliegend tapijt.
Heike heeft alles mooi in beeld gebracht en stuurde ons haar filmpjes. Wim plakt de voorronde (die gelopen wordt als er meer dan zes deelnemers zijn om zo een plaats in de finale te scoren) en de finale zelf aan elkaar. Wat plaatjes en tekst erbij en dan staat hier het eindresultaat:
Bij een coursing is het altijd spannend wie er gaat winnen. Hier is het heel duidelijk: wie als eerste over de finish komt (en niet gestoord heeft en daardoor achteraf een disk kan krijgen) is winnaar. Jammer dat zusje Chesmée er op het laatste moment niet bij kon zijn door omstandigheden in haar mensenfamilie. Lady krijgt een knuffel van Heike. Het is nog steeds poepheet en Lady wil het liefst in de camper bankhangen.
De tafels met de te winnen prijzen.
En ja hoor: onze bijna pensioengerechtigde dame heeft het weer geflikt tussen de jonkies: nummer 1. En omdat ze de wisselbeker al drie keer heeft gewonnen, mag ze deze vergulde voederbak houden.
Ik weet niet wie er blijer is: baas of muis.
Neefje Darkhan wint bij de reuen en mag voor de eerste keer deze trofee mee naar huis nemen. Broertje Cadash wordt derde. Deze wedstrijd telt tevens mee voor de Champions League waarbij je minimaal drie wedstrijden verspreidt over Europa hebt moeten lopen en daarbij de meeste punten moet hebben gehaald om winnaar te zijn. Lady heeft dat een paar jaar geleden gedaan en won ze allemaal waardoor ze de titel Sandbahnmeister kreeg. Darkhan staat er goed voor en dikke kans dat hij deze titel dit jaar voor de reuen gaat halen. Lady heeft door haar lange loopsheid de eerste twee wedstrijden niet mee kunnen doen en de volgende is in Zwitserland en dan hebben we andere verplichtingen.
Nog even een foto van beide winnaars van de Afghanhound-trophy. Hans-Jürgen is enorm trots op “zijn” honden. Later krijgen we nog een lieve mail waarop hij schrijft hoe blij hij is dat zijn honden zoveel gepresteerd hebben maar vooral hoe goed ze terecht zijn gekomen.
We blijven nog even in Duitsland maar moeten dan toch echt richting huis waar de wasmachine overuren gaat maken. De hondjes gebadderd gaan worden. De camper van binnen en buiten een grote poetsbeurt gaat krijgen. Voor een weeshuis aan boodschappen gedaan gaat worden (in het buitenland hebben ze geen supermarkten!!). En alles in voorbereiding gebracht gaat worden voor vrienden die het weekend bij ons komen logeren. En dan….. vertrekken we voor een week naar Texel.